Tresors de la Col·lecció Local

 




L’any 1885 Marià Castells i Diumeró va encarregar al sabadellenc Manel Ribot i Serra un poema que posés en valor el treball de la puntaire. Així va néixer aquesta història, la de la jove Agnès.

Els versos de La puntaire  van impressionar la societat d'aquella època. Tant, que Clovis Emeric, pseudònim de Lluís Almerich, s’hi va inspirar i en va fer una novel·la amb el mateix nom. Així mateix, Ramon Campmany i Salvador Bonavia van escriure’n una obra de teatre cadascun.

La història d’aquesta obra transcorre entre Arenys de Mar i Cuba cap a l’any 1876, i s’hi barregen homes pescadors i dones puntaires. L’Agnès, la puntaire protagonista, i en Pere Màrtir, un jove pescador, es prometen, però ell vol provar fortuna a Cuba abans de casar-se.

Ramon Campmany es va inspirar en la novel·la de Clovis Emeric per escriure la seva obra: un drama que es presenta en quatre actes i que va ser publicat el 1933 per la impremta Ràfols de Barcelona.

Per altra banda, Salvador Bonavia es va inspirar en la poesia de Manel Ribot i Serra, i va crear una comèdia dramàtica en un pròleg i tres actes. Aquesta va ser publicada per la revista La Escena Catalana en el núm. 237 del 17 de setembre de l’any 1927.

Podeu consultar les dues obres a la nostra Biblioteca!


Comentaris